Jurassic World: Fallen Kingdom (Jurassic World: Bukott birodalom – 2018.) 

jurassic-world.jpg
A Jurassic Park/World immár 5 részen keresztül bizonyítja be nekünk a mozivásznakon, hogy jobb nem bolygatni olyan erőket, ami felett nincsen hatalmunk, csupán szeretjük azt hinni. Úgy látszik, a szájakba rágott üzenetet egyedül Hollywood nem képes megérteni és csak-csak visszajár a dínós univerzumhoz, hiába láttuk, miként csúszik ki kezéből fokozatosan az irányítás.

A filmek tökéletes metaforájává váltak eme kálváriának, amit sajnos nekünk is végig kell nézni, mert úgy látszik, beleringatták magukat abba a hitbe, hogy minden a legnagyobb rendben van. Hát közelről sincs. A csillogó díszleteket, művi látványvilágot penetráns dögszag lengi körbe. Tömegek hirdetik lélegzet visszatartva fénylő sikereit, de 1: mindez csalóka délibáb, 2: egyszer nektek is levegőt kell vennetek, akkor viszont még jobban fuldokoltok majd, mint azok, akik már lassanként akklimatizálódtak. A szériát valahol a 3. rész után jogosan, alapjaiban kellett megszellőztetni. Az üszkösödés ugyanis nem érte még el a létfontosságú szerveit, egy haladéktalan beavatkozással új pályára lehetett volna állítani. Mondjuk ez a része többé-kevésbé sikerült is, de mintha nem kimetszették volna a beteg szöveteket, még be is ültettek néhányat… az így kapott torszülött felülmúlta minden negatív várakozásom. A történtek szinte 100%-ban megfeleltethetők azzal, aminek a Star Wars is áldozatává vált, és ahogyan ott is, a régi idők közutálatnak, vagy lapos fogadtatásnak örvendő folytatásai az új részek fényében már rögtön nem tűnnek annyira borzalmasnak, sőt… Őszintén szólva, én szerettem a 2-3. részeket is. A felhígult képlet ellenére ott volt a szívderítő és nélkülözhetetlen Sam Neill, a szemkápráztató számítógépes effektek és az a pici plusz sem veszett még ki, amitől mindig meg volt a Jurassic Park szájíz. Az akkori stáb érezte, hogy mitől tudják lelkiismeret furdalás nélkül kitenni a film elejére a kultikus logót. Jelenleg viszont elértük azt a szintet, hogy engem - és valószínűleg sokan másokat is - már az a tény sem képes leültetni a vászon elé, hogy dinoszaurusz. És ha már ez sem működik, az tényleg a széria halála. Spirituális értelemben. Az üres, fizikai kivetülése sokáig menetel még, amíg ezzel milliók elégedettek. Nagyon nehéz úgytöbb pólusú, átfogó véleményezést írni egy filmről, hogy az kicsit sem töri magát támasztékot adni bármilyen dicsérő szónak. Tisztában vagyok vele, hogy közelíteni sem fogom tudni nektek keserű csalódottságom, de azért megpróbálom… 

img_20180812_145721.jpg

A 2015-ös előd mindent elkövetett, hogy úgy rajzolja fel az új irányt, hogy mellette méltó emléket állítson az ősöknek, és bár egy cseppet sem tetszett a nagyívű elképzelése, azt meg kell hagyni, nyomokban tartalmazott szívdobbantó felvételeket a régi hangzásokkal, visszacsatolásokkal, ismerős arcokkal és alázatával. Az első 20 percben. Aztán elkezdődött, amire most nem itt fogok kitérni, de nagy szerepe volt abban, hogy 2018-ban zakatolva tartunk a szakadék felé, ha épp nem zuhanunk máris a semmibe… én az utóbbira voksolok. A Fallen Kingdom végérvényesen eldöntötte, hogy kitart az eredeti tervek mellett, amit nem kifogásolnék, ha legalább okosan tenné. Mára ott tartunk ugyanis, hogy kb. két jelenet kivételével az egész borzalom nem hajlandó helyet szorítani a józan észnek és a téma ezúttal teljesen kiaknázatlan szépségeinek. Spoilerek tekintetében nem fogom visszafogni magam, mert ez a film sem érdemli meg.

Sztori szerint az előző park megsemmisülését követően működésbe lépett egy szunnyadó vulkán, ami veszélybe sodorja a világraszóló genetikai eredményeket és magukat az állatokat is. Zárójelben kérdezem, vajon ez az apróság korábban hogyan maradt bevizsgálatlan/láthatatlan egy ilyen szinten fejlett tudományos központ alatt, ahová látogatók millióit várták? Érdekes. Tehát rögtönzött mentőakció indul minél több fajért, hogy azokat áttelepítsék főszereplőink segítségével egy új, biztonságos és mindentől távol eső paradicsomba, ahol békében legelészhetik egymást, meg a szigetet. Persze kiderül, hogy toll a fülünkbe, hőseinket félreállítva, szépen eladják őket fegyvernek a feketepiacon. Kezeket fel, akit meglepett. Sejtettem. Az egész árverésre pedig a mentést finanszírozó magáncég milliárdos tulajdonosának alagsori kutatólaborjában kerül sor. Megint tegye fel a kezét, aki szerint elszabadul minden dinoszaurusz a házban és kezdetét veszi egy Scooby Doo-féle röhejes szörnyfogócska. Letehetitek. Valóban… Természetesen mindenki megtalálhatja személyes kedvencét a filmtörténet legelcsépeltebb karakterei közül. A töltelék katonák, a gonosz, orosz fegyverkereskedő, aki már annyitól gonosz, hogy orosz. De van itt negédes családtag, aki valójában alig várja, hogy hátba szúrhasson, vagy a nagypofájú, fölényes vadász, akinek mind közül a legegyértelműbb a sorsa. Ismét kötelező kellék szépfiúnk és párjaként egy kirakati próbababa, hozzájuk társul még a földkerekség minden humorát nélkülöző, poénfelelős (nyilván fekete) hülyegyerek. Annnnnnyira felesleges még több szót pazarolni erre, hogy már ez is sok volt, szóval forduljunk rá a lényegre.

jurassic-world-fallen-kingdom.jpg

Teljesen megértem, hogy az 5. filmnél nem akarnak megint szigetelni valami eddig nem ismert, újabb szupertitkos parkban. Ezt a váltást egyébként émelyítően giccses, valahol mégis fogyasztható, lelket markoló jelenettel tálalják, ami megéri néhány percét. Nagyon szépen búcsúzott el az agyonhasznált koncepciótól a lávalepte, pusztuló sziget és a gomolygó füst sejtelmes rejtekében haláltusáját vívó brachiosaurus fájdalmas képével. A show-t azonban tisztességgel ellopja a számomra legbrutálisabb lény, ami valaha oxigént szívott ebből a légkörből, minden vizek halálhozója, a mosasaurus. Kőkemény két jelenete olyan minőségben lett megkomponálva, hogy az összes többi helyett tudtam volna csak ezt bámulni a teljes játékidő alatt. Félelmetes dög. Ezeken kívül minden más csak egy végtelenül gyenge átszabása a régi ötleteknek, gazdagon meghintve agyatlan baromságokkal, fikarcnyi erőlködést sem éreztem abból, hogy halvány eredetiséget próbálna magáévá tenni a film. A továbbiakban a nyugalom megzavarására alkalmas sorok következnek.

jurrassic-world-fallen-kingdom.jpg

Képzelj el egy világot. Egy világot, melyben az ember a valaha volt leggyorsabb és legintelligensebb képződmény. Amellett, hogy haldokló informatikai rendszerek újraindításával még mindig megold mindent, 44.72 km/órás csúcsával játszi könnyedséggel alázza meg a súlyos évmilliók alatt evolválódott, vérszomjas ragadozókat, melyek alapfelszereltsége a gyorsaság, lévén, abból élnek. Nem számít a termeted, állóképességed, vagy, hogy magassarkú van-e rajtad. De minek is futnál, amikor öreg haverod, a T-Rex jó eséllyel MINDIG mögötted oson nesztelen macskalépteivel, hogy szorult helyzetedből indokolatlanul kiszabadítson az aktuálisan rád vicsorgó hüllő szétmarcangolásával. Majd rád emeli dióbél nagyságú agya hajtotta, ősösztönökben fürdőző vad tekintetét, és úgy dönt, hogy továbbmegy. Előtte persze hódol megszokott szenvedélyének, nevezetesen szívesen áll be különböző helyekre ordibálni nagy totálban. Ezúttal háromszor is. Ugyanabban a szögben. Egyszer például egy oroszlánra kiabál, aki visszakontráz. Az általában fajtársaival és egyéb állatokkal is híresen keménykedő hím oroszlán. Egy 10 méterre álló T-Rexre. Igazából minek is félne, amikor egy deci vért nem látott a 2 óra alatt a korhatárbesorolás miatt. Biztosan csak játszottak. Valószínűleg ezért fért el egy újabb idegesítő gyerek a cselekmények közepén, 0 ráhatással az eseményekre. Egy perce sem hiányozna, ha kivágnák. Viszont, ha nem lenne, akkor a raptor sem tudná megint előadni ikonikus kilincspróbálgató jelenetét. Ugye, milyen szépen fel van ez építve? Még arra is figyeltek a készítők, hogy a dínók minden körülmények között, idegen környezetben (hermetikusan lezárt LABOR!!!) ösztönösen tudják, merre van a vészkijárat, és amíg együtt vándorolnak, kivétel nélkül, mind megfeledkeznek arról, hogy éppen kicsoda milyenevő. Kivéve, ha fegyveres embert látnak, akkor előtör a vérük és bármi is történik körülöttük éppen, meg kell ölniük. Kárpótlásképp MEGINT megnézhetjük, ahogyan békés pterodactylus-ok a naplementében a szabadságot jelentő horizont felé szállnak. Nem bírom tovább…

Nagyon kiégtem. Az élet utat tört egy 10/3-hoz.

A Jurassic World: Bukott birodalom MAFAB adatlapja

Ha tetszett az írás, a teljes élményért tarts velem a Facebookon is!