Egy amatőr filmfüggő gondolatai

jb1.jpg
   Hol vannak már azok az idők, amikor az utcán látott plakát ültetett be minket a moziterembe, vagy a vhs/dvd borítók leírásaiból fejvakarva tippelgettünk a tékákban tanácstalanul, hogy tulajdonképp mit is tartunk a kezünkben. Mára viszont elég nehéz úgy találkozni egy művel, hogy ne lenne már egy félig meggyúrt, előítélettel, vagy épp elfogultsággal megspékelt véleményünk róla, egy-egy lelőtt fordulattal, releváns részlettel finoman meghintve. A problémát nem is ebben látom, mert meglepően sokan igénylik ezt a szvsz élménygyilkos berendezkedést.
   Az ok, ami miatt közléskényszerem rajtad vezetem le, hogy a nézői társadalom megtévesztése ipari méreteket öltött az elmúlt évtized(ek?)ben. Mert dobálhatják feléd az infógránátokat, a te döntésed, hogy fedezékbe húzódsz, vagy esetleg hagyod, hogy az arcodba robbanjon. Én megértem mindkettőt. Ami bosszant, hogy rengetegszer hülyének nézik azt, aki belemegy a játékba. Manipulált értékelések, fizetett kritikák, félrevezető és hazug trailerek, önjelölt kókány szakértők, erőszakos marketing, politikai korrektséghez való dörgölőzés, felszínes trendek szennyes lencséi törik meg a vetített filmek fényét, hogy mire az a vászont érje, már egy torzult összképet kapjunk mi, fogyasztók. Kikérem a nézők és kikérem a filmek nevében is
   Küldetésemnek érzem, hogy igenis kiálljak azon művek mellett, melyeket igazságtalanul lerántanak a porba, viszont meghurcoljam a legfőbb hypevonaton érdemtelenül terpeszkedő darabokat. A világra gyakorolt hatásom valószínűleg mindig is egyenlő lesz a nullával, de úgy gondolom, ennyivel tartozom azon kedvenceimnek, akiket élve eltemettek, ellehetetlenítettek, és nektek, hogy rövid véleménykapszulák formájában, kvázi ajánlóként beszálljak a daráló másik oldalára.
   A továbbiakban olyan filmek ajánlóit olvashatjátok tőlem, melyek alapgondolata, kivitelezése, vagy bármilyen eleme megrágott, majd kiköpött, csikorgásra késztette agyam fogaskerekeit, legyen az mainstream, réteg, kultusz, blockbuster, régi, noir, burlesque, depresszív stb... A lényeg, hogy kiváltson valamit az emberből, mert a mozi halála ott kezdődik, amikor egy film alatt semmi más nem történik veled, csak órákat öregedtél.