Rick & Morty (Rick és Morty – 2013.)

lead_720_405.jpg
A R&M 4. évadának végre valahára esedékes, halál lassú eljövetele előtt szeretném rövid(ebb)en mindenki figyelmét felhívni erre az animációs sorozatra, ami a maga idejében idehaza viszonylag feltűnésmentesen, de egy életre megreformálta a minőségi tartalom és könnyed szórakozás ritka ötvözetének eddig ismert, tökéletes receptúráját.

Írásom további apropójául szolgál, hogy legnagyobb meghökkenésemre még mindig számos emberrel találkozom a szűk környezetemben is, akik hírből sem ismerik a Rick & Morty-t, pedig ma már szinkronosan is műsorra tűzik. Elhatároztam, hogy minden tőlem telhetőt meg fogok tenni azért, hogy e méltatlan állapotból kivezessem a fennmaradt rászorulókat. Kedves olvasó, ettől a ponttól kezdve kezedben a kulcs, a te döntésed, hogy belépsz-e a kapun egy merőben új dimenzióba.

rick-and-morty.jpeg

A Rick & Morty nem fog mindenkit megszólítani. Nem is akar. És ez így van jól. Ahhoz, hogy széles tömegek által fogyasztható legyen, fel kellene adnia azt a metsző élét, aminek zsenialitását köszönheti. Ha nyitottan állsz hozzá, rövid időn belül beléd karol és olyan kalandokban lehetsz útitársa, ami táplálék a szemnek és szellemnek egyaránt. Mondják, játszva tanul az ember. Vérmérséklettől és humorérzéktől függően röhögve-hemperegve-vigyorogva fogsz elmerengeni személyed és fajunk létezésének céljáról, mikéntjéről, megkérdőjelezed, hogy van-e egyáltalán eredendően jó, vagy rossz, rengeteget tanít a tettek következményeiről, felelősségvállalásról, az élet hatásmechanizmusairól, de modern világunk legvisszásabb jelenségeire is szüntelen reflektál megszámlálhatatlanul érkező fricskában, ami megtestesülhet akár egy egész epizódban, akár egyetlen elejtett beszólásban. A lehető legabszurdabb szemléltető példák csarnokán vezet át, ahonnan garantáltan nem ugyanúgy lépsz ki, ahogyan bementél. Ha és amennyiben vágysz ilyesmire. Amitől ugyanis igazán kiemelkedő darab lesz, hogy egyszerre szolgálja ki az egy- és több síkon gondolkodókat. Eleged van mindenből, csak rövidre akarod zárni az áramköreid estére? Ülj le, jó helyen vagy. Mögöttes tartalmakra, nagyívű összefüggések megfejtésére vágysz? Megérkeztél. Különös hozzáértéssel egyensúlyoz a két szemlélet közt, tökéletesen simul egyik a másikra. Egyrészt ez, másrészt a rejtett és előretolt mondanivalók ritmusos váltakozása, tömeges jelenléte teszi korlátlanná az újranézhetőségét. Valahol a South Park megjelenése (1997!!!) körül vált a társadalomkritika kifejezés gusztustalanul túlhasználttá, ami mai napig a fogalmatlan emberek kedvelt ütőlapja. Kb bármire ráhúzható és közepesen szakmaian hangzik számukra. Viszont, ha van sorozat, ami plafonig kitölti és életre kelti ezt a fogalmat, az a Rick & Morty.Ez pedig évadról-évadra erősödni látszik, bőven felszálló ágon van a 3. után is, ami hatalmas teljesítmény.

meseeks.png
Rick Sanchez nem átlagos nagyfater, aki a reggeli csúcsban előszeretettel húzza át az új, fehér nájkiermekszeden a kerekes szatyrát, hogy még hazaérjen a farháttal a Szulejmánra. Az univerzum legnagyobb, kőkeményen piás koponyájaként portálvetőjével közlekedve pillanatnyi hangulata szerint dönt meg birodalmakat, hajt uralma alá bármilyen erőforrást, rendez galaktikus partikat, harcol jó, vagy épp rossz ügyért. Amilyen lábbal kel reggel. Bázisa pedig lánya családi háza, akik akarva-akaratlanul belekeverednek kalandjaiba, főleg Morty, kisebbik unokája, aki rendszerint állandó szárnysegédként (csicskaként) veszi ki a részét az intergalaktikus űrfogócskákból.
Ez a sci-fi-s környezet is a lehető legzseniálisabb választás volt a készítőktől. Bejárhatatlan, beláthatatlan, kimeríthetetlen játszóteret biztosít bármilyen kitervelt készítői agymenésnek. Mi lehetne annál izgalmasabb, hogy részről-részre teljesen új helyszíneken, bolygókon mutat be egy-egy történetet? Végtelen lehetőségeket rejt magában. Ha ez mind nem volna elég, a fő-, de mellék karakterek is egytől-egyig mesterien vannak megírva, egy felesleges mondatuk nincs, élesen elválasztható, átgondolt személyiségek, melyeket egy térbe dobálva olyan komikumot kapsz, ami ritka madár. A legjobb szó az egészre: intelligens. Nem mindig akarja annak mutatni magát, de nem mindegy, hogy a hülye okoskodik, vagy az okos hülyéskedik…

krombopoulos-michael.jpg

Baromállat humora, gyönyörűen rajzolt világa, a szereplők kémiája, az eredeti szinkron hitelessége és minősége (Justin Roiland, Rick és egyben Morty hangja is, konkrétan közepesen részegre issza magát a stúdióban Rick-el együtt), szépen rétegelt szerkezete, elsőre nem feltűnő, lazán kapcsolódó epizódokból álló, mégis ívet befutó cselekménye maradandó élményt hozhat sokak számára. Adj neki időt az elején, hangolódj rá. Megmondom őszintén, én a legelső epizódokat nem is igazán tudtam élvezni kezdetben, bár azt felfogtam, hogy amit látok, az bizony jó. Aztán valahol a 4. rész körül elkapott, ma meg már azt nem értem, hogy nem tetszhettek azok a részek… Egy próbát mindenkinek MUSZÁJ tennie, KIZÁRÓLAG eredeti nyelven!

qtt56mw.jpg

Vitán felüli 10/9.9, mínusz 0.1, mert legendásan tetű tempóban készülnek az újabb évadok… 

A Rick & Morty MAFAB adatlapja

Ha tetszett az írás, a teljes élményért tarts velem a Facebookon is!